//
you're reading...
ahvenamaa.ee

Ahvenamaa pannkook (Ålandspannkaka)

Ahvenamaa ehk Ålandi kõige olulisem kook on Ålands pannkaka – Ahvenamaa pannkook, lihtne ümmargune küpsetis, riisist või mannast, jahust, munast, kindlasti kardemoniga maitsestatud ning selle juurde antakse vahukoort ja ploomimoosi, hea kange kohv juurde.

0,5 l piima
0,25 l pudru- või risotoriisi
1 tl kardemoni
50 g võid
tsipake safranit (lahusta piimas)
2 dl piima
2 dl vahukoort
3 muna
Paks kissell:
40 kuivatatud ploomi
500 ml vett
riivitud sidrunikoort
2-2,5 spl kartulitärklist
1 dl fariinsuhkrut
törts Amaretto likööri

Keeda riis piimaga hästi-hästi pehmeks. Sega pidevalt, et põhja ei kõrbeks, ja timmi kuumust vastavalt riisi valmidusastmele – äkilist kuumust pole mõtet kasutada.
Pehme jahtunud riisipudru sisse sega ülejäänud ained. Mina purustasin kogu massi nuimikseriga veel läbi, et kook saaks siidjas. Vala segu 25-sentimeetrise läbimõõduga võitatud vormi ja pane ahju. Küpseta, kuni kook muutub pealt kuldpruuniks (175º C juures 25-30 minutit).
Kisselliks pane vesi ploomidega keema. Sega hulka suhkur, riivitud sidrunikoor ja Amaretto liköör. Kui tunned mõnusat ploomist lõhna, siis sega sisse lahustatud tärklis ja võta pott tulelt. Sega tärklis hoolikalt sekka. Ära kohku, kui kogu vedelik klimpi läheb – nii peabki. Kissell on paks ja kleepuv, ent selle koogi juures kohustuslik. Nagu ka vahukoor.

http://www.naistemaailm.ee/index.php?module=article&id=7745

http://www.ap3.ee/?PublicationId=31503ED6-39D4-4163-9D98-74AA1E3959CE&code=3358/new_eri_artiklid_335812

Advertisements

Arutelu

Kommenteerimine on suletud.

%d bloggers like this: